Miten kahvi kannattaa säilyttää?

Kaikki varmasti tietää, että parhaan kahvinautinnon edellytys on se, että kahvi on tuoretta! Miten kahvia sitten kannattaisi säilyttää, jotta aina saisi nauttia tuoretta hyvää kahvia?

Kaikki varmasti tietää, että parhaan kahvinautinnon edellytys on se, että kahvi on tuoretta! Miten kahvia sitten kannattaisi säilyttää, jotta aina saisi nauttia tuoretta hyvää kahvia?

Osta vain vasta paahdettua kahvia

Yksi tärkeä asia kahvin tuoreuden takaamisessa on paahtopäivä. Usein erikoiskahvien pakkauksissa on paahtopäivä merkittynä selkeästi. Jos ostat kahvin verkkokaupasta, kannattaa varmistaa, että paahtimo merkitsee paahtopäivän pakkaukseen ja lähettää kahvin heti paahtamisen jälkeen sinulle. Jos ostat kahvin ruokakaupasta, etsi ennemmin kahvi jossa kerrotaan paahtopäivä, kuin “parasta ennen” päivä.

Osta kahvi mielellään papuina

Mitä valmistusmenetelmää käytätkin, kahvi on parasta kun se jauhetaan juuri ennen keittämistä. Kahvi on myös helpompi pitää tuoreena, kun säilytät kahvisi kokonaisina papuina jauhetun kahvin sijaan. Kun kahvin jauhaa, kahvilla on enemmän pinta-alaa ilmalle, ja näin kahvi menettää nopeammin öljyjä ja kemikaaleja, jotka antavat sille makua. Kokonaiset pavutkin vanhenevat, mutta ei niin nopeasti kuin jauhettuna. Jos ostat kuitenkin kahvin jauhettuna, kahvin maku on parhaimmillaan kun se käytetään kahden viikon kuluessa paahtamisesta.

Kahvin varastointi

Kahvin suurimmat viholliset on ilma, kosteus, lämpö ja valo. Jos säilytät kahvin erillään näistä neljästä, se pysyy pidempään tuoreena. Paras tapa säilyttää kahvia on ilmatiivissä ja läpinäkymättömässä pakkauksessa. Pidä pakkaus viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa. Uunin läheisyydessä oleva kaappi, tai paikka keittiön tasolla, johon paistaa aurinko ei ole suotuisa kahville.

Useimmat paahtimot toimittavat tuoreen kahvin pusseissa, joissa on yksisuuntainen venttiili, joka päästää hiilidioksidin poistumaan päästämättä happea sisään. Jos pussissa on myös sulkumekanismi, voi kahvin säilyttää pussissa ja aina avaamisen jälkeen poistaa ilman pussista.

Jos toimivaa sulkumekanismia ei ole ja pussi avataan, venttiilistä ei ole enää hyötyä. Kun avaat pussin, siirrä kahvi sopivaan astiaan ja säilytä sitte viileässä, pimeässä paikassa. Älä laita kahvia kuitenkaan jääkaappiin.

Jotkut kahviasiantuntijat suosittelevat kahvipapujen pakastamista, mutta useampien mielestä kahvin jäädyttäminen ei ole koskaan hyvä idea. Kahvi on hygroskooppista, eli se imee kosteutta, hajuja ja makuja ympäröivästä ilmasta. Jos siis päätät pakastaa papuja, muista käyttää ilmatiivistä astiaa ja ota papuja käyttöön kerralla enintään viikoksi kerrallaan ja vältä kosteuden tiivistymistä pakastimeen meneviin papuhin.

Kun kahvia säilyttää oikein, kahvi voi säilyä tuoreena ja aromikkaan makuisena pitkään. Lyhyesti sanottuna kahvi siis säilyy parhaiten kun se on kuivassa, ilmatiiviissä astiassa ja vältetään hapen, lämmön, valon ja kosteuden vaikutusta.

Jaa somessa

Lisää artikkeleita
Tutustu Single Origin kahvien jännittävään maailmaan. Löydä eri kahvialueiden tarinat ja nauti ainutlaatuisista makuprofiileista.
Eettisen kahvin kuluttaminen tukee pieniä tiloja ja vaikuttaa positiivisesti. Liity mukaan vastuulliseen kahviliikkeeseen!
Oletko koskaan miettinyt kahvin polkua vehreiltä pelloilta lempimukisi herkulliseen nautiskeluun?